16.12.2019.

Ako ste ove godine odlučili da isprobate nešto novo - odete na zimovanje i po prvi put u životu da stanete na skije, postoje određene stvari na koje morate da obratite pažnju. Isto važi i za one sa manje ili više skijaškog iskustva. Prvi i najbitniji prioritet kod ovog sporta je bezbednost na skijama!

Kao i pri vožnji automobila Vaša bezbednost i bezbednost ostalih vozača u saobraćaju je najbitnija, pa tako i kada skijate postoje neke dragocene smernice. Prvi i osnovni korak koji treba da uradite kada stignete na planinu, a da pre toga nikada u životu niste skijali, je da nađete kvalifikovanog instruktora skijanja. Instruktor će Vas naučiti kako pravilno da skijate, kako da izaberete adekvatnu opremu i podučiti sve što treba da znate o bezbednosti na skijama.

Za sve vas koji imate iskustva sa skijanjem, bilo da ste iskusni skijaš ili neko ko tek drugi put u životu staje na skije, a želite da osvežite svoje pamćenje o ovom atraktivnom sportu, sledi podsetnik na šta treba obratiti posebnu pažnju pri skijanju:

  1. Pametno birajte opremu - Kada birate skije vrlo je bitno da izaberete adekvatne i to na osnovnu Vaše visine i težine. Nikako nemojte da koristite skije od drugara, roditelja i slično ukoliko Vam ne odgovaraju. Takođe vrlo je bitno kako podešavate vezove na skijama, a ovo isto zavisi od Vaše visine, težine, godina, pa i veštine koju posedujete. Ako su vezovi dobro podešeni, veća je šansa da prilikom pada ne povredite noge i kolena.
  2. Kaciga glavu čuva - Možda ćete na stazi videti dosta ljudi koji ne nose kacigu, ali nemojte da se ugledate na njih. Znajte da je kaciga vrlo bitan deo opreme, ako ne i najbitniji. Koliko god da je skijanje zabavno, ovaj sport može biti i izuzetno opasan ako prilikom pada nemate kacigu na glavi. Pored kacige uvek koristite i naočare za skijanje, jer one dosta pomažu u uslovima smanjene vidljivosti, kada pada sneg ili kada je magla.
  3. Naočare za skijanje su bitne - Ovaj deo opreme je jedan od najbitnijih. Naočare za skijanje štite Vaše oči od vetra, snega, sunca i opasnih UV zraka, ali i od takozvanog skijaškog slepila, odnosno belog slepila, koje zna biti izuzetno opasno. Postoji više vrsta naočara za skijanje, a kakav ćete model izabrati zavisi od Vaših potreba. Upravo zbog prevelikog izbora možete ostati zbunjeni, pa imajte u vidu da zbog različitog filtera svetlosti postoje stakla za sunčano, kao i stakla za tmurno vreme. Zbog Vaše bezbednosti nije preporučljivo da nosite stakla za sunce po tmurnom vremenu i stakla za tmurno vreme po sunčanom danu. Svetlo narandžasta stakla su jedna od najprijatnijih za nošenje tokom skijanja u skoro svim uslovima.
  4. Pazite na druge na stazi - Već smo pomenuli vožnju automobilom i koliko je bezbednost bitna tokom vožnje. Tako je i tokom skijanja bitna i Vaša bezbednost ali i ostalih skijaša, pa je poštovanje pravila od izuzetnog značaja. Pravila su jednostavna i sve što treba da uradite je da obratite pažnju na druge skijaše i da prilagodite brzinu svog skijanja ostalim učesnicima na stazi, kao i trenutnim vremenskim uslovima. Posebno treba obratiti pažnju na najmlađe učesnike, jer Vi kao odrasla osoba sa sobom nosite posebnu dozu odgovornosti.
  5. Ne zanemarujte vremenske uslove - Brzinu skijanja uvek treba da prilagodite trenutnim vremenskim uslovima i potencijalnim nepogodama. Ako nemate puno iskustva u skijanju najbolje bi bilo da uopšte ne skijate ukoliko su vremenski uslovi loši, ako vidljivost nije dobra ili ako je trenutno mećava i nevreme. Pogotovo u takvim situacijama treba da izbegavate teške i srednje staze, odnosno crne ili crvene staze.
  6. Skijajte bez straha - Ovo je možda lakše reći nego uraditi, ali najbolji savet koji može neko da Vam da - je da se opustite. Što se pre opustite i počnete da skijate bez straha, to će Vam skijanje postati jedno nezaboravno (i bezbedno) iskustvo i nešto čemu ćete se radovati iz dana u dan i iz sezone u sezonu.