18.03.2019.

Kada se nađete u situaciji da tek počinjete da savladavate neku veštinu, prirodno je da postoje različite nesigurnosti i strahovi koje uzrokuju greške. Kada su zimski sportovi u pitanju, posebno skijanje, nekada puno informacija koje primimo tokom boravka na planini može biti veliki zalogaj i samim tim se javljaju početničke greške. 

Ovom prilikom sa vama delimo nekoliko korisnih saveta koji će, sigurni smo, uz malo napora uspeti da premoste deo prepreka na putu ka uživanju ovom dinamičnom i zanimljivom sportu.

Nikako na stazu bez dobrog doručka ali i dosta tečnosti

Za početak, reći ćemo nešto što nam naše bake često govore, a to je da uvek dan treba započeti jednim dobrim doručkom! Šalu na stranu, ali jedna od početničkih grešaka u skijanju je upravo preskakanje jela i odlazak na minus, gde vas satima mogu iznurivati različite i zahtevne vremenske prilike. Biti satima na stazi “pod punom opremom” jeste zabavno, ali nimalo lako. Tako da se nemojte štedeti za trpezom i samo navalite. Naravno, nemojte zaboraviti vodu! Tokom aktivnosti na snegu gubi se dosta tečnosti iz organizma i zato je najbolje prevenirati ovakvo stanje hidriranjem organizma a tu je upravo voda neprikosnovena!

Gledanje u noge

Druga, vrlo česta greška jeste ta što se većina početnika na prvim časovima obuke fokusira na same skije, dakle gleda u noge, umesto ispred sebe, na stazu. Naravno, ispočetka je i te kako neprirodan osećaj da su vam stopala vezana za dve daske kojima treba da upravljate, ali fokus treba uvek da bude ono što je pred vama.

Držanje štapova

Takođe, pravilno držanje štapova koji nam daju stabilnost pri upravljanju skijama je od izuzetne važnosti i to je nešto što takođe sasvim sigurno treba da naučimo kroz savete iskusnih instruktora i instruktorki skijanja.

Naginjanje unazad

Kao što smo malopre pomenuli, strah je prirodan kada se nađemo u novoj situaciji, a ume da se udesetostruči kada se nađemo u nekoj nepredviđenoj situaciji. Kod početnika u skijanju događa se da usled straha na stazi počne refleksno da se naginje unazad, što može biti opasno. Zato je važno da ići polako i ne brzati, kako bi mogli valjano da reagujete ako se nešto nepredviđeno desi.

Strah

Poslednje što ćemo pomenuti kao grešku je vezano da prethodno i najvažniji je savet u ovom tekstu, a to je da nema mesta za strah! Važno je biti fokusiran i imati želju, volju i disciplinu za savladavanjem ove veštine i sve eventualne prepreke na koje možemo naići u tom procesu. Kao i u svemu, uvek treba imati jasan cilj i nikada ne odustati!