23.02.2019.

Skijanje je zabavan i atraktivan sport, podjednako uzbudljiv kada se praktikuje kada ste sami ili u društvu. Pogodan je za sve one koji vole osećaj slobodne, prožet mrvicom (ili nešto više) adrenalina, za one koji vole brzinu, ali i bezbrižnost i sigurnost kako bi mogli maksimalno da uživaju.

Ipak, da bi na stazi bilo sve u najboljem redu i pod kontrolom, vrlo je važno da se ova aktivnost pravilno savlada i da postoji svest o tome šta je dobro, a šta nije dobro raditi prilikom skijanja. Početnici, bez obzira na godine, kao i neupućeni roditelji dece početnika u skijanja, često odgovore na brojna pitanja i nedoumice traže u okviru interneta i različitih foruma, prikupljajući iskustva i savete drugih. Međutim, najpouzdaniji način da sebe ili svoje dete pravilno "snabdete" neophodnim znanjem jeste da potražite dobru i pouzdanu školu skijanja sa iskusnim instruktorima i instruktorkama. Na ovaj način smanjujete šansu za sve potencijalne nezgodne situacije i neprilike, ili barem naučite kako da reagujete kako se treba ponašati i postupiti u istim.

A šta sve jednog početnika u skijanju zanima? Pa sve. Počev od toga kako odabrati pravu, adekvatnu skijašku opremu, kako zaštititi telo od povreda i kožu od različitih vremenskih uslova tokom boravka na snegu i skijanju, preko toga kako izbeći ili barem smanjiti šanse za povredu takozvanim “pravilnim padanjem”, pa sve do usavršavanja tehničkih finesa kako bismo postali što kvalitetniji skijaši i uživali punim plućima, sa širokom osmehom na licu.

Svog instruktora ili instruktorku možete konsultovati u vezi sa svim nedoumicama i nesigurnostima, a vrlo dobro će vas istrenirati i ukazati na sve greške i propuste koje pravimo, ili koje ste stekli ukoliko ste u početku bili samouki u ovom sportu. Kopaonik kao kralj planina u našoj zemlji uvek predstavlja pravi izbor, ne samo kada su u pitanju iskusni skijaši, već i početnici u ovoj zimskoj disciplini. A naša skijaška škola je uvek pravi izbor i u njoj možete naći kvalitetne instruktore sa višegodišnjim iskustvom koji će u mnogome pomoći da se snađete na stazi, oslobodite različitih grčeva i strahova se i baš dobro zabavite.

Možda će neko reći kako je skijanje aktivnost koja svakako iziskuje prilično materijalnog ulaganja, pa i „buniti“ protiv dodatnog angažovanja instruktora, međutim bezbednost i zdravlje su stvari koje nemaju cenu, tako da ova stavka predstavlja apsolutni imperativ, ukoliko dobrobit sebe i svojih bližnjih zaista stavljate na mesto broj jedan. Iskoristite svaku priliku da iskombinujete fizičku aktivnost, dobru zabavu i rad na sebi i svom zdravlju dok je zima još aktuelna i organizujte sebi lepu avanturu na snežnim stazama koje vraćaju u život!