24.01.2019.

Skijanje: Pa šta ako ste početnik?

Šetnja po snegu na planini je prijatna i zdrava aktivnost, sedenje u kafiću i ispijanje toplog čaja uz kuckanje porukica na mobilnom – takođe, ali praktično ne možete reći da ste bili na zimovanju ako niste skijali!

Ako do sada niste upražnjavali ovu sjajnu snežnu aktivnost onda je pravi je pravi trenutak da počnete sa se bavite ovim zabavnim i atraktivnim sportom.

Znamo da postoje različiti strahovi koji vas sprečavaju da se pokrenete u pravcu skijaških staza, ali, na sva vaša pitanja – imamo odgovore J.

Ali ja sam početnik – nikada nisam stao na skije!

Sjajan izgovor da se vratite šetnji, čaju ili nastavite da se igrate mobilnim (o, da… znamo da knjigu nećete uzeti J). Međutim, ovakav izgovor pada u vodu pred činjenicama da ste:

  • Naučili da hodate a prethodno ste puzali (vaš prvi uspeh!);
  • Naučili da vozite bicikl a takođe niste znali;
  • Naučili ste da plivate, gnjurate, ronite…

Setite se što više stvari koje NISTE znali da radite a sada znate! Setite se koliko je malo napora bilo potrebno da bi uživali u aktivnosti koje su vam možda pre toga bile i pomalo zastrašujuće. I, zaključak se sam nameće: Malo truda i napora i eto još jedne sjajne veštine kojom može ovladati!

Zašto baš skijanje?

Prosta matematika kaže: kada spojimo zimu i neku lepu planinu obavijenu finim snežnim prekrivačem na kojoj se udiše čist, svež vazduh, pa na to dodamo fizičku aktivnost sa dosta adrenalina i dinamike, dobija se savršena kombinacija u vidu jednog od najzabavnijih zimskih sportova - skijanje.

Kao što smo već rekli u prethodnom tekstu bloga, skijanje je izuzetan sport koji ne uključuje samo fizičke, već i mentalne, socijalne i emocionalne aspekte naših bića i ne postoji baš nikakva starosna niti polna granica za njegovo upražnjavanje, osim naravno, ukoliko preporuke lekara nisu u pitanju.

Ok… ubedili ste me… ali KAKO početi?

Najsigurniji način da krenete u zimsku avanturu je pronalaženje adekvatne škole za obuku skijaša i nalaženje pouzdanog instruktora ili instruktorke koji će vam odgovoriti na sva pitanja i nedoumice. I na pravi način vas uputiti kako da počnete sa časovima skijanja i, možda još važnije, da kako da zavolite ovaj sport.

Kao što smo već pomenuli, nemojte da se demorališete ukoliko poželite da naučite skijanje i u nekim zrelijim godinama. Jedina barijera koju potencijalno možete imati je ona koju sami sebi napravite u glavi.Skijanje je zdravo i zabavno i ne postoji nikakav razlog zašto biste sebi uskratili užitak koji ono može da vam pruži.

Savet plus

Nemojte da se bojite i jednostavno prihvatite da su padovi deo procesa učenja! Naravno, svaki instruktor će vas naučiti kako da se podignete i da na padove gledate kao na nešto uobičajno kada je skijanje u pitanju.

Kao u svakom sportu, počeci su obeleženi različitim situacijama koje nekada mogu biti neprijatne zbog potencijalnih povreda. Zato, ne budite tvrdoglavi ili još gore – skloni defetizmu - pa kao i u životu, prihvatite sve što se dešava kao sastavni deo učenja. Ako ste pali, ustanite, probajte opet i opet, i što je stvarno najvažnije – dooobro se ismejte i lepo zabavite! Sve će biti vredno truda prvi put kada se budete spustili niz stazu. Srećno!