18.03.2019.

Još jedna fantastična zimska aktivnost koja godinama unazad postaje sve zastupljenija i popularnija, posebno među mlađom populacijom je svakako vožnja snouborda, odnosno snoubording. Ovaj zimski sport predstavlja savršenu mešavinu adrenalina i dobre zabave i sve to na dubokom snegu.

„Ocem“ snouborda smatra se Šerman Popen koji je do ove inovacije došao tako što je kanapom vezao dve skije. Sam sport vremenom je postao i sastavni deo Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Inače, danas postoji čitav niz različitih modela snoubordova koji predstavljaju vrhunska remek dela dizajnera sportske opreme.

Daska je dugačka u proseku 155 cm, široka oko 28 cm, i otprilike 1 cm debljine. Stručno se naziva snoubord (engl. snowboard) ili daska za smučanje, dok je najkorišćeniji naziv jednostavno - daska.

U osnovi sastavljena od drveta, najčešće od bukve ili topole, a ponekad i od brezovine. Podlogu daske čini polietilen, po pravilu obrađen voskom, što omogućava glatko klizanje po snegu. Ivice daske čine metalna ojačanja čija oštrina dozvoljava kretanje po ledu kao i hvatanje oštrih krivina.

Razlika između skijanja i snoubordinga je u načelu u tome što postoji jedna daska na kojoj se stoji, umesto dve i što se ne koriste štapovi za ruke. Naravno, obe noge su pričvršćene za dasku, a budući na specifičnost snoubording prakse, kukovi su mnogo aktivniji prilikom vožnje snouborda nego skija.

Poput skijanja, snoubording predstavlja sport pun adrenalina, vrlo zanimljiv i lep način da se provodi vreme na snegu i svežem vazduhu. Lepota ove discipline takođe leži u njenoj složenosti tj. kombinaciji elemenata drugih sportova poput skejtbordinga, skijanja i surfinga. Postoji priličan broj stilova snoubordinga, poput  Freeride, Freestyle i Freecarve što ga čini pravnom umetnošću na snegu, te oni koji ne učestvuju mogu uživati i samo posmatrajući.

Freeride, najčešće korišćeni stil, zastupljen je na većini planina, dok je freestyle trenutno najpopularniji stil kod snoubordera. Njega čini veliki broj skokova, trikova i promena tokom vožnje. Freecarve, poznat kao alpski snoubording, fokusiran je na brzinu i trke. U ovom stilu skoro da nema skokova, a privlači posebno one koji traže brzinu, a izvodi se na tvrdo utabanim stazama i fokusira na karving zaokretima.

Ovo je disciplina u kojoj učešće mogu uzeti i muškarci i žene, ali je za razliku od skijanja ipak je manje popularan među starijom populacijom i više ga upražnjavaju mladi.

Postoje razlike i u ostatku opreme potrebne prilikom snoubordinga i naravno treninzima u okviru  kojih se uči i usavršava ova disciplina.

Iako se nekima ovaj sport može činiti komplikovanijim, iz mnogo razloga u odnosu na skijanje, preporučujemo da se ipak naoružate voljom i probate nešto novo i lepo. Verujemo da se nećete pokajati!