03.12.2020.

…ili tri razloga zašto su aktivnosti na Kopu ove godine OBAVEZNE

„Stiže zima, a sa njom i zimske čarolije. A ono zbog čega posebno volimo ovo godišnje doba je činjenica da konačno možemo da uživamo u našim omiljenim planinama.“

Da, upravo ovako bi pre samo godinu dana izgledao uvodni tekst i poziv na zimovanje. Međutim, 2020. godina nas je sve iznenadila i donela brojna iskušenja, prepreke i neočekivane situacije. O tome je suvišno govoriti budući da smo praktično konstantno izloženi preporukama i određenim ograničenjima zbog aktuelne pandemije.

Ako se pitate kako ćete ove godine ići na zimovanje, zbog novonastale situacije, odgovor je prilično jednostavan – lako

Sada je više nego ranijih godina bitno da se posvetite svom zdravlju, zdravlju naših najbližih i jačanju imuniteta. A jedan od najboljih saveznika za to je upravo aktivni boravak na planini.

Iako mnogi misle da je planina mesto gde se ide na malo aktivniji odmor, ona je mnogo više od toga.

Razlozi zašto je bitno da BAŠ ove godine da idete na zimovanje.

1. Planina jača imunitet

Dobar imunitet ne dolazi sam od sebe, za to se morate potruditi. Za jak imunitet treba da se kvalitetno hranite i unosite dovoljno vitamina i minerala u svoj organizam, da budete fizički aktivni i da se što manje izlažete stresnim situacijama.

Svež planinski vazduh, koji ne može ni da se uporedi sa zagađenim gradskim vazduhom veoma povoljno utiče na opšte zdravlje organizma.

Planinski vazduh leči i dušu i telo. Vaš imunitet će ojačati, krvna slika će se poboljšati, vašapluća će se radovati, a vi ćete se u celini dobro osećati.

Samo nekoliko dana provedenih na planini mogu neutralisati stres. iz vašeg organizma koji se skupljao mesecima.

Posle boravka na planini bićete boljeraspoloženi i puni energije. To je ono što će vam planina nesebično podariti, a ono što vi možete da uradite je da zaboravite na telefon dok ste na zimovanju i uverite se koliko će vam koristi tek to iskustvo doneti.

Na planini ste i bliži suncu više nego bilo gde drugde u našoj zemlji tokom zime. A budući da je u ovim mesecima nedovoljno sunca i vitamina D , planina omogućava ove izvore vitalnosti.

Bitno je da tokom boravka napolju ne zaboravite da koristite adekvatnu zaštitu za oči, kao i kremu sa SPF faktorom za lice, jer ako se ne pazite, može se desiti da izgorite više nego na moru!

I naravno, od svežeg planinskog vazduha će vam se i apetit otvoriti, pa ćete sve one potrebne vitamine i minerala uneti u svoj organizam i to kroz zdrave, lokalne specijalitete.

2. Planina pokreće

U gradu tokom zime ljudi su statični i često im se ne izlazi iz toplih domova. Međutim, dok boravite na planini desiće se suprotno, imaćete potrebu da izlazite napolje, da uživate u prirodi i svežem vazduhu. I što je veoma važno, zbog hladnoće, imaćete potrebu za kretanjem.

Ne postoji bolje mesto gde možete biti fizički aktivni tokom zime od planine. Pored toga što ćete se pokrenuti i time ojačati svoj imunitet, imaćete priliku i da uživate u zimskim sportovima, novim avanturama i iskusite druge čari aktivnog boravka na planini.

Skijanje i vožnja snouborda će vas razdrmati, poboljšati kondicijui pomoći koordinaciji pokreta.

 

Ipak, zbog trenutne situacije, sada i na planini važe neka modifikovana pravila koja je bitno poštovati, a o njima ćemo pričati u nekom drugom postu.

Ono što je takođe važno je to da ta pravila, ukoliko su pravilno ispoštovana, ne sprečavaju da uživate u čarima planine.

3. Kopaonik – planina koja regeneriše

Treći razlog zašto je bitno da baš ove godine idete na zimovanje je i Kopaonik - jedna od naših najlepših i najpoznatijih planina.Vazduh na njemu se ne može porediti ni sa jednim drugim mestom u našoj zemlji i boravak na njemu je svaki put jedinstven i drugačiji doživljaj.

Guste četinarske šume su tu da vas prate dok skijate ili vozite snoubord vrhunskim ski stazama i da vam prave društvo tokom laganih šetnji.

Ono što Kopaonik posebno donosi je ii mir, nešto što mnoga mesta više ne poseduju.

Pored mnogobrojnih aktivnosti, ova planina je idealna i za sve one kojima je potrebna tišina i istinski odmor od brzog gradskog života i stresa.

Idilični snežni pejzaži, prelepe šume i čist vazduh će vas preporoditi i napuniti dobrom energijom.

Da zaključimo…

Ne dozvolite sebi da upadnete u zimski san, jer od toga nećete imati apsolutno nikakvu korist. A od aktivne zime na planini možete dobiti mnogo:bolju kondiciju, bolje zdravlje, jači imunitet i sveopšte bolje stanje tela i duha.