17.01.2021.

...pre nego što dovede dete u MM školu skijanja

Skijanje je svakako jedan od najboljih zimskih sportova. A ono što je najlepše od svega je to što se sa skijanjem može početi u vrlo ranom uzrastu i odlično je za poboljšanje razvoja motorike i koordinacije pokreta.

Kada se odlučite da upišete dete u školu skijanja postoji par stvari koje bi trebalo da imate u vidu.

Pre svega psihološka…
Pre upisa u školu skijanja bitno je da sa Vašim detetom razgovarate i objasnite mu šta je skijanje (ukoliko ne zna), šta je škola skijanja, ko su instruktori, zašto su oni bitni, kako bi trebalo da se ponaša i da je važno da sluša instrukcije instruktora. I naravno, ohrabrite ga da će mu biti zabavno dok bude osvajao svoje prve staze.
…a posle i praktična priprema!

 

  • Na planini su vremenski uslovi često nepredvidivi. U jednom trenutku možemo uživati u sunčevim zracima, a u drugom se suočiti sa mećavom. Zbog toga je bitno da Vašem detetu obučete toplu i adekvatnu odeću, potkapu, rukavice i naočare, ali i da mu spakujete još jedan par rukavice, kao i maramice.
  • Kako bi detetu bilo što prijatnije tokom časova i kako bi moglo maksimalno da se opusti obavezno odvedite dete u toalet pre početka časova. Što je sigurno – sigurno je :D.
  • Čim želite da Vaše dete nauči da skija sigurno i vi volite ovaj zimski sport i verovatno i sami znate da skijate. To je divno, jer kada Vaše dete nauči da skija moći ćete zajedno da uživate u svim čarima planine. A kako bi do toga došlo dete bi trebalo da ima puno poverenje u svog instruktora, da bude samo sa njim za vreme časova i tokom pauze za ručak. Praktično, skijanje se lakše i brže uči kada se sluša i poštuje autoritet. U suprotnom, ako vi budete želeli paralelno da mu dajete savete i učite ga da skija, dete će se zbuniti i neće znati koga da posluša i čije savete da usvoji. Savet: Podržavajte i radujte se napretku vašeg deteta, ali mu ne dajte informacije koje mogu da ga zbune!
  • Kako bi sve prošlo u najboljem redu i Vašem detetu škola skijanja ostala u lepom sećanju molimo vas da obavestite instruktora ukoliko Vaše dete ima neke određene potrebe, ako je alergično na nešto i sl.
  • Koliko god da znaju u nekim situacijama da budu hrabri, sasvim je normalno da deca imaju određene strahove. A jedan od tih strahova može biti i strah od skijanja, skija, planine, snega i još mnogih drugih stvari. Zato smo mi tu da pomognemo Vašoj deci da prevaziđu te strahove, a Vi ste tu da ih podržite i ohrabrite.

 

Najbolje je bez pritiska jer je…

Skijanje je fenomenalan sport koji kada zavolite nećete moći da dočekate period u godini kada ćete ponovo moći da stanete na skije. Ali kao i svaka druga ljubav ni ova ne dolazi preko noći i potrebno je određeno vreme dok se dete ne navikne na ovaj sport i dok ga ne zavoli.

Zbog toga se mi trudimo da ni jedno dete ne pritiskamo i puštamo da sve ide svojim prirodnim tokom, a tako bi trebalo i vi.

Takođe smo svesni da je period od 6 dana nekada previše kratak kako bi se neko navikao na skije i da je sasvim normalno da je nekome potrebno više vremena kako bi dobro savladao određene tehnike.

Godine su pred vašom decom i ako ne ove, neke od narednih godina će moći da osvajaju i teške i strme staze. Ne dozvolite da vaše dete razvije averziju prema ovako divnom sportu, samo zato što je na njega ostvaren nepotreban pritisak.

…svako dete je svet za sebe

Ono što krasi našu školu je dugogodišnje iskustvo i ljubav prema skijanju, a naš moto će uvek biti BEZBEDNOST, ZABAVA i UČENJE.

Bezbednost nam je na prvom mestu i posebno vodimo računa o svakom polazniku naše škole skijanja i posvećujemo se svakom detetu individualno, jer svako je dete drugačije i usvaja nova znanja na drugačiji način.

Postoji ipak nešto što jednako pružamo svakom detetu, a to je zabavan način učenja novih znanja i tehnika. Bitno je uzeti u obzir da napredak u skijanju nije kod svakoga isti i ne može ni biti. Ne bi trebalo da poredite svoje dete sa drugom decom, niti da se brinete ukoliko ne napredujete brzinom kojom vi želite.

Ako je vaše dete na istom nivou znanja već dve godine za redom znači samo da će brže preći sledeći nivo. Budite srećni što Vaše dete uživa u zimskim danima na snegu i planini, jer nekada je to sasvim dovoljno.