01.10.2019.

Bliži nam se polako još jedna zima, a mnogi od nas joj se i te kako raduju, budući da tada postaje aktuelna jedna od omiljenih sezonskih aktivnosti: naravno, reč je o skijanju!  

Opet, koliko ima euforije, toliko ima i bojazni, jer nije baš svako od nas leto iskoristio na aktivan način. Mnogi se brane time da ne postoji adekvatna fizička aktivnost koja može parirati skijanju i da nema ništa slično što bi mogli da upražnjavaju tokom letnjeg perioda kako bi se adekvatno pripremili za narednu sezonu.

Međutim, postoje sjajne alternative a jedna od njih je – vožnja rolera. Ova aktivnost ima dosta sličnosti sa skijanjem. Položaj tela koji se zauzima pri vožnji rolera gotovo je identičan onom kod skijanja i samim tim se pri pokretima aktiviraju iste grupe mišića tela. Brojna istraživanja su pokazala da su roleri odlična pripremna vežba tokom letnjih meseci za predstojeću skijašku sezonu.

Koristi od vožnje rolera su razni, kao i kod skijanja:

  • Odlična je aerobna vežba koja pomaže osnaživanje kardiovaskularnog sistema i na taj način umanjuje potencijalni rizik od srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska;
  • Ovom aktivnošću jačamo donji deo tela, ali i trbušne mišiće i gornje mišićne partije;
  • Neverovatna dinamika pokreta je odlika ove fizičke aktivnosti. Na rolerima možete izvoditi veliki broj različitih vrlo zahtevnih pokreta i na taj način poboljšati svoju koodinaciju i agilnost;
  • Pravilan položaj tela u toku vožnje rolera je takav da jača trbušne mišiće, popravlja držanje tela i sprečava pojavu bola u leđima;
  • Ako vozite rolere brzinom od 16 km/h, potrošićete oko 360 kalorija za sat vremena ove rekreacije. Ne zaboravite i da ćete istovremeno sagorevati masne naslage, ali i zatezati i oblikovati svoje telo;
  • Vožnja rolera svakako može pozitivno uticati i na samopouzdanje.

 

Opet, postoje i izvesne razlike ove dve aktivnosti koje se moraju uzeti u obzir. Pre svega što se tiče same opreme, preko podloge po kojoj se vozi, a i brzine koja se postiže prilikom vožnje i mnogih drugih faktora. Ali skijašima, posebno početnicima, vožnja rolera zaista jeste praktična aktivnost koja pomaže efikasnije učenje i savladavanje skijaških osnova i elemenata tehnike.

Jedna od sve popularnijih novih sportskih aktivnosti je i tzv. roller-ski, tako da smatramo da to samo po sebi govori o tome koliko su zapravo ova dva sporta ne samo funkcionalno slični jedan drugom, već i uzajamno povezani.

Dakle, iskoristite zadnje trzaje toplog i suvog vremena, pa se valjano pripremite za predstojeću skijašku sezonu i sprečite nepotrebne upale mišića. Krenite punom brzinom u nove pobede pune adrenalina koje samo skijanje može da pokrene!